*loue me*DIY StuffTipsBeautyStyle & EasyFormspringTwitter

Wednesday, December 15, 2010

Anak Makcik Tokio


Before this kat wishlist aku ada tertulis yang aku nakkan Persian Cat kan.. Tapi now aku dah delete sebab tiba-tiba aku cam terfikir..

Kalaulah kucing yang aku bela selama 5-10 tahun.. Tiba-tiba je mati sebab dia dah tua or maybe sakit ke.. Camne je reaksi aku nanti. Dah confirm-confirm aku menangis tak berlagu and mata pun membengkak kan. Setelah difikir-fikir, rasanya aku tak sanggup nak hadapi semua tu. Hati aku sekarang ni mudah sangat tersentuh. Apa sikit mesti nak kasi empangan air melimpah. Bak kata boyfriend 'Sasu' atau ayat panjangnya sayur+lesu=sasu. Tak faham? Takpe.. Biar kami je yang faham. Hehehe

And pagi tadi..Tiba-tiba je aku dikejutkan dengan suara makcik Tokio yang dok memekak dan melolong. Bunyi macam mengawan pun ada. Tapi rasanya musim mengawan dah habis. Hairan pulak. Dia asyikla dok mengiau tak henti-henti. Oh ya.. Makcik Tokio ni adalah seekor kucing ye. Sebab tu mengiau.

Dahla dia mengiau betul-betul kat bilik aku. Apakah dia tau yang tuannya berada di bilik ini lalu memanggil daku untuk keluar? Itu hanya makcik Tokio je yang tahu ye. Syabas kepada makcik Tokio sebab berjaya mengejutkan aku di pagi hari. Kalau boyfriend aku call pun, belum tentu aku terjaga tapi makcik Tokio memang hebat sebab wat aku terjaga, Apa taknya.. Macam aku cakap tadi, dia mengiau betul-betul kat tepi bilik aku and tanpa henti.

Aku tengok jam di Herbee. Dem! Baru pukul 8:46am. Masih awal lagi untuk aku bangun. Aku pun tarik selimut and cuba untuk tidur. Golek sana golek sini still tak leh tido lagi. Aku ni kalau dah terjaga susah nak tidur balik. Dahla semalam aku tidur kul 4am. Giler punya mengantuk tapi dah tak leh tidur. Aku pun amik Herbee and start main Freecell. Bunyi macam Freecell Addict tapi memang Freecell ni penyelamat keadaan. Di kala bosan or susah nak tidur, aku mesti main. And kalau nak tau, setiap malam before tido dah macam jadi satu kewajipan lak untuk aku main Freecell. Aku pun tak tau kenapa.

Eh cam dah melalut panjang.. Padahal main point entry ni adalah pasal kucing. Kita berbalik pasal citer makcik Tokio melalak tadi. Nak tahu kenapa je dia melalak.. Sebenarnya makcik Tokio ni tengah meratapi kematian anak dia sebenarnya. Dan sebenarnya (Dah macam lagu Yuna) lagi, aku dah tau dah. Semalam waktu petang entah kenapa aku cam tergerak hati nak gi belakang rumah. Aku agak hairan kenapa je anak makcik Tokio ni tak datang-datang untuk makan. Selalunya dia lah hero. Kalau lambat je bagi makan, dia akan panjat tin Smartheart dengan mulut mengiau dengan kuat, buruk giler perangai. Ikut sapa tah. Bila aku dah kasi makan, dia siap pijak makanan dia tu. Takut orang lain makan, double gilernye buruk perangai.

Masa aku kat belakang rumah, aku pun dok mengiau la panggil anak makcik Tokio ni. Tapi cam takde yang menyahut je. Slalunya kalau aku panggil, dia mesti datang. Tapi ni tak nampak kelibat pun. Aku pun berjalan ke tepi sedikit sambil mata dok melilau mencari dia. Tiba-tiba aku nampak cam anak makcik Tokio dok sedap landing atas daun-daun pokok yang dah luruh di rumah belakangku. Aku pun mengiau lagi panggil dia, macam aku lak si kucing, kot-kot dia tidur lena sangat sampai tak sedar diri.

Eh tapi pelik. Apsal tak bergerak-gerak? Aku try panggil lagi tapi tetap sama. Hati aku terdetik, 'Dah mati ni'.

Sebagai minah kepoh merangkap makcik Joyah, aku pun cepat-cepat panggil bapak aku suh datang tengok. Bapak aku tu nampak je garang and suka hempuk kucing-kucing aku yang tak makan saman dengan newspaper tapi bila bab macam ni, terus lembut je hati dia. Dia pun datang tengok. Lepas kami perhati dari jauh, memang kitarang rasa anak makcik Tokio ni dah mati.

"Tapi macam mana boleh mati?" - Aku
"Mungkin kena patuk dek ular" - Bapak
"Tapi kalau kena patuk, apsal ular tu tak makan?" - Aku
"Atau mungkin dia kena langgar. Dah takde sapa tengok dia. Nak berjalan pun dah tak boleh. Pastu dia lapar. Tak makan. Matila dia" - Bapak
"Kakak rasa kita kena wat post mortem. Baru kita leh tau" - Aku
"Camna nak bedah siasat. Dia kat rumah belakang ni (Rumah belakang aku dah la takde orang) Nak ambil pun tak boleh. Lepas ni mesti bau busuk kalau tak tanam" - Bapak

Well, kalau nak kata dia sakit, sebelum ni dia sihat je. Melompat je keje. Dari bumbung kereta hingga ke atas pagola. Dia memang jaguh. Ni tiba-tiba je mati mengejut. So memang aku pun terkejut gakla. Mungkin dah ajalnya. Terpaksa la redha..

Disebabkan itula.. Aku delete wishlist aku yang berkehendakkan Persian Cat. Rasanya dah takmo la. Tak sanggup rasanya nak menghadapi kematian kucing yang tersayang. Yang ada ni dah cukup dah.

Wahai anak Tokio,
Kakak sayangkan kamu. Walaupun kita hanya sempat bermesra beberapa bulan sahaja, tapi kakak dapat merasakan jalinan keakraban antara kita.

Wahai anak Tokio,
Walaupun kamu selalu menggigit dan mencakar tanganku dan adakalanya sampai berdarah.. Tapi kakak tetap sayangkanmu.

Wahai anak Tokio,
Bersemadilah kamu di sana dengan tenang.

*Makcik Tokio=Tokio (panggilan Makcik Tokio lebih sesuai sebab dia sudah semakin tua)
*Anak Tokio tiada nama kerna baru beberapa bulan saja dia hidup. Belum sempat diberi nama

8 comments:

::FAIZ FARISH:: said...

wo, maha banyak wish kau ye... hehe

wanie said...

kannn, mmg perit sgt bila binatang yg kita bela mati.
banyak kali dah facing semua tuh.
lepas ni dah tk boleh bela apa2.
dgn kucing pon dh allergic skrng.

ayarasmin said...

sabau yer.

*loue me* said...

faiz: xpe byk2 list.org kata kalau kita letak wishlist tu, insyallah akan dapat (teori sapa la ni).hehe

*loue me* said...

wanie: lbh baik xyah bela kan. so xyah nk lalui tu semua.

*loue me* said...

aya: ye..saya sudah bersabar cuz selalu lalui..now dh xrasa sgt dh.huhu

LanaBusyBee said...

aaaaaa bnyknya update, xsempt den nk baca ahaha..beb, ada tag, meh join yer ^^

*loue me* said...

lana: ni pn jarang aku update blog.xde masa la.busybee cam ang gk.

tag?nnt kalau ada masa aku wat noo