*loue me*DIY StuffTipsBeautyStyle & EasyFormspringTwitter

Saturday, June 25, 2011

Doakanlah Ya

Sedari kecil lagi aku dah terbiasa dengan mendengar kata mama aku. Tapi bukanlah aku ni anak yang baik sangat pun. Aku selalu gak lawan cakap mama aku. Contohnya mama aku tak kasi main kat luar and suruh aku baca buku, aku tetap menyelinap keluar and bermain basikal. Habuannya bila balik dapatla aku rasa penangan tangannya kat bontot aku.

Masa kecik-kecik dulu, 9 tahun aku membesar dengan mama aku sepenuhnya disebabkan bapak aku bertugas di lain negeri. Tapi demi pendidikan kami adik beradik, mama dengan bapak aku sanggup hidup berasingan. 9 tahun... Bukanlah satu jangka masa yang pendek. Sangat lama. Bila hujung minggu, sama ada bapak aku balik ke rumah kitarang ataupun kitarang pergi kat dia. Camtu la kehidupan kitarang selama 9 tahun tu. Asyik dok berulang alik.

Sepanjang aku membesar dengan mama aku.. Mama aku adalah super duper garang and bapak aku pulak sangat softspoken tapi tegas. Belum pernah dia tinggikan suara kat kitarang apatah lagi menjentik. Bapak aku sangatlah berdiplomasi. Mungkin disebabkan tu aku lebih rapat dengan bapak aku. Apa sikit mesti aku report kat bapak aku. Such a daddy's girl..

Dan disebabkan mama aku garang, kitarang tak berapa berani nak lawan cakap dia. Plus, mulut mama aku ni agak masin kot, aku rasa mulut mak orang lain pun sama je kan.. mulut masin. Contoh kalau dia cakap jangan keluar rumah tapi kitarang keluar jugak, gi kedai ke atau playground.. Confirm akan terjadi sesuatu. Cam tayar basikal putus la, terjatuh basikal la etc. *scary okay*

Aku still ingat lagi, lepas aku dapat result UPSR, aku dapat offer kat 1 sekolah berasrama penuh. Aku memang tergedik-gedik nak pergi sebab tu memang cita-cita aku dan bukan senang nak masuk sekolah asrama penuh ni kan. But then adik aku dok meraung-raung tak kasi pergi. Dan bila mama aku cakap jangan pergi, aku redha je. Tak berani membantah.

Bila aku dah habis PMR dan dapat tawaran sekolah teknik.. Mujurlah kali ni mama aku bagi pergi. Memang happy sangatla time tu. Cita-cita nak duduk asrama tercapai, ada ke orang bercita-cita nak duduk asrama. Aku rasa, aku je kot. Asrama=Horror. Taknak duduk asrama dah.

Pastu bila aku dah habis SPM, aku nak sambung belajar kat kolej swasta dalam bidang Interior Design sebab aku memang minat sangat ID walaupun aku selalu dapat C atau D errr atau E dalam Pendidikan Seni. Tapi mama aku tak setuju sebab dia cakap bidang ID tak berapa cerah masa depan. Dan kebetulan aku dapat sambung pelajaran kat politeknik dalam bidang civil engineering. Lagi sekali aku redha. Aku ikutkan je la cakap mama aku walau bidang yang ditawarkan berlainan dengan apa yang aku belajar masa di form 4 & 5 iaitu electric & electronic engineering.

Kini semua tu dah berlalu. Aku dah pun menggenggam segulung Ijazah Kejuruteraan Awam dan aku berbangga dengan pencapaian aku setakat ni. Walau aku tak masuk sekolah asrama penuh.. Walau aku tak dapat sambung pelajaran dalam bidang ID tapi aku tau Allah sebenarnya dah atur hidup aku dengan cara yang terbaik sekali. Dan aku sangat-sangat bersyukur kerana mengikut kata-kata mama aku. Mungkin ni adalah berkat doa dan restu dari mama dan bapak. Sungguh aku berterima kasih pada mereka berdua.

Dan kini hidup aku bakal menjengah ke fasa atau alam yang baru iaitu alam pekerjaan. Yah.. You heard me babeh.. Alam pekerjaan. Walaupun dalam dada ada getar dan debar tapi aku mengharapkan yang terbaik buat diri aku nanti. Doakanlah semuanya berjalan dengan lancar. Amin

4 comments:

laydee's issues ~ said...

wahhh bila start keje?? pray for d best for u :) keje cmpny oil n gas ke

*loue me* said...

11/7 ni i start.tQ nas.company ni bkn oil n gas tp lbh kpd property+plantation etc(i pun xnk tulis takut nnt bila google kang terkeluar blog i ni.huhu)

wanie said...

good luck sis for 'new world' :)

*loue me* said...

tQ wanie :)