*loue me*DIY StuffTipsBeautyStyle & EasyFormspringTwitter

Saturday, July 24, 2010

The Last Song Novel


Aku baru je habis baca this novel walaupun dah beli pada 10 May yang lalu. Punyala lama ek. Tapi sebenarnya aku baru je start baca beberapa hari yang lepas. Masa mula-mula beli adik aku yang baca dulu, tu pun tak habis. Then bila dia dah balik belajar, aku amikla. Tapi tu pun aku just letak kat side table tepi katil je. Bila free-free baru aku baca. Bila dah start baca and rasa seronok, susah la nak stop pulak.

Bagi aku kan.. Baca novel English, feeling dia lain tau. Jarangla novel English nak buat aku nangis. Novel melayu, yah. Memang aku pernah feeling-feeling sampai termenangis. Eh.. Bergenang.. Eh, sama je lan kan.

Tapi kan novel Nicholas Sparks yang baru ni mampu buat aku bergenang air mata kot. For the first time. Pfuhh.. Memang dasyat la. Mungkin everytime aku baca, aku bayangkan aku berada kat tempat tu.. bayangkan perasaan setiap character yang ada.

Citer dia mengisahkan tentang kehidupan Veronica "Ronnie" Miller yang terumbang ambing selepas penceraian parents dia. Ronnie stay kat New York dengan her mom dan adik dia, Jonah. Masa summer, mak dia suh dia bercuti kat umah ayah dia di Wrightsville, North Carolina.

Mula-mula Ronnie memang tak suka.. Actually tak nak pun gi bercuti kat situ tapi terpaksa sebab mak dia suruh. Walaupun ayah dia cuba berbaik-baik dengan dia, tapi Ronnie rejects and cakap nak balik New York before summer habis.

Tapi bila dia kenal dengan Will, dia tak sangka yang dia akan tersuka dan terjatuh cinta dengan that guy. Dia start bagi peluang pada diri dia untuk merasai kebahagiaan-kesedihan-yang dia sendiri tak sangka.

Biasalah dalam percintaan, mesti akan ada konflik. Macam-macam konflik yang timbul sampaikan ko rasa cam nak lempang je. Tapi end up, dorang berbaik-baik balik.

Novel ni Okla. Mudah difahami. Oh ya, agak-agak ko lost je or tak dapat nak hayati, ikut style aku.. Ko tengok cover novel tu and start bayangkan situasi yang dorang hadapi cuz actor tu charming betul (tapi tak boleh lawan Ryan Gosling in The Notebook). Hehehe

Tapi sekarang ni aku ada kemusykilan la. Aritu masa aku buat entry ni.. Aku dah check kat GSC bila je citer ni akan ditayangkan. Tak silap aku bulan July. But then bila aku check GSC sekarang, citer ni tak tersenarai pun. Aku dah siap check dari bulan July hinggalah December. Ke aku yang termiss. Tapi macam tak mungkin.

p/s: So far aku dah tengok citer A Walk To Remember, The Notebook & Dear John based on Nicholas Sparks Novels. Citer-citer dia memang berkesan kat hati. Yang paling aku suka, The Notebook. Sangat-sangat best but minus the censored part la ;)

p/s: Oh tadi aku mimpi pasal Ryan Gosling. Dalam mimpi aku, Ryan Gosling tu Melayu. Mengarut

4 comments:

wanie said...

best erk the notebook tuh ?
sobss, nak tgk ! :(

rozainah ibrahim said...

rin, try ler cari movie ni online, kt dublin dh kuar cte nih.. tp slalunyer movie kt msia lagi awal berbanding kt dublin.
cuba cari kt sini,, bnyk cte baru online http://www.iwatchmoviesonlinefree.com/

*loue me* said...

wanie:best2 sampai sis tgk 2 kali(buat masa ni la) dah. every minute, xrasa boring.tryla d/load kt torrent

*loue me* said...

inah:dah try d/load aritu tp last2 tipu punye.bengkek giler.tunggu berhari2,last2 dpt citer yg xbtl.
nnt reen try tgk.inah dh tgk ke?