*loue me*DIY StuffTipsBeautyStyle & EasyFormspringTwitter

Thursday, May 5, 2011

Bout Bayou

Aritu Bayou sakit.. Actually beberapa hari before aku bawa dia gi vet, dia dah menunjukkan tanda-tanda dia tak sihat. Dia asyik bersin je. Bernafas pun cam orang ada lelah. Tapi aku ingatkan dia sakit biasa-biasa je. Aku cuma dok berharap dia akan sihat balikla. Tapi makin lama makin tak bermaya. Makan pun dah taknak. So aku pun decide untuk bawa dia gi klinik veterinar. Jangan ikut macam aku. Kalau kucing korang sakit, terus bawa gi jumpa vet

Bayou yang tak bermaya. Asyik duduk kat satu tempat je

Ni masa kat Baby Pets Surgery And Veterinary Clinic Sdn Bhd. Time ni doc dah periksa dia dah.
Doc cakap dia demam, hingus dia pekat sampai menyebabkan hidung dia tersumbat.

Ubat selsema.
Sebiji ni dibelah lapan. Tapi doc dah belah siap-siap dah
1 biji 2 kali sehari selepas makan

Tu la mucolytic (ubat selsema kucing)
Kecik je. Senang dorang nak telan. Pas aku dah bagi makan, aku bagi dia minum air guna syringe. So takdela dia tercekik nanti

Ni immune supporter
Maybe ni adalah vitamin untuk dia cuz doc cakap nak bagi vitamin
0.5ml sekali sehari selepas makan jugak

Ni pulak Antibiotic
Ni nak kuatkan balik antibodi dia
0.2ml sekali sehari
Masa bagi ubat antibiotic ni kena hati-hati. Tak boleh pamkan terlalu laju sebab takut nanti ubat tu bukan masuk ke dalam perut tapi masuk ke dalam paru-paru. So kalau tu terjadi, doc takut akan buat heartbeat kucing jadi laju dan boleh menyebabkan kucing tett, tak sanggup nak sebut.
So kalau boleh pamkan slow-slow. Biar kucing tu telan ubat and then kasi relax.. Pastu baru pamkan lagi sampai habis 0.2ml
Cara mudah nak pamkan ubat adalah letak kan syringe kat bahagian tepi mulut


Chloramphenicol (Eye ointment)
Kucing aku ni ada sakit mata. So aku beli ointment ni di Watsons dengan harga RM3.50
Actually ni manusia yang pakai tapi boleh digunakan kat kucing gak. Aku tau pun masa bawa kucing aku gi klinik vet kerajaan kat Kajang dulu
Cara guna dia macam kat bawah ni

Mula-mula kena bersihkan bahagian mata kucing dulu dengan menggunakan tisu basah. Pastu letakkan eye ointment kat mata kucing. Kirenya masukkan eye ointment tu dalam mata dia

Pastu gosokkan eye ointment dengan buka tutup buka tutup mata dia so that eye ointment tu rata

Lapkan lebihan eye ointment tu tadi

Bayou yang keletihan setelah makan semua ubat. It's time for him to rest. Nite nite darling

Mak Bayou aka Tokio ni pun over gak. Nak gak menempek sekali

After 2-3 hari Bayou dah makin aktif. Meaning dia dah makin sihat la. Dah pandai nak main dengan kakak dia, Tyger.




p/s: Happy to see my Bayou already active & healthy. But Tyger dah hilang tah ke mana. Sedih betul :(


10 comments:

::FAIZ FARISH:: said...

mcm bapak kucing dah dia... hahahaha

biruVSpink said...

baiknya lahai kucing tu. takde nak garang2 masa bagi dia ubat ;)

Anonymous said...

heyyy si tiger tu pergi mana???


-makhluk yang dibenci Tokio-

McCat said...

great..sdh kembali sihat..tp tyger xda plak...suka tgk tyger...unik

*loue me* said...

faiz: mak kucing la

*loue me* said...

biruvspink: dia 'baik' sbb xsihat.kalaula dia sihat, confirm dia dah main cakar2 or cabut lari

*loue me* said...

kura: tahla..sejak aku blk dr kedah aritu, aku dah xpnh nmpk tyger dh.xtau dia gi mana.sama ada hidup/dh xde.

tp bapak aku cakap dia ada nmpk.mama aku ckp lak, org belakang umah aku amik bela sbb tyger suka dok lepak sana.tp agak2 ar kalau nk amik kucing aku.dh la xbgtau.kire mencuri la.tp nk tuduh pn xde bukti.until now aku dok panggil2 dia, tp xmuncul pn.dh mcm aku lak yg meroyan

*loue me* said...

mccat: tu la..dia dah sihat now.now aktif semacam pulak.

tyger xtau ke mana.xdpt dikesan.even jejak pn dia xtinggal.sedih tul :(

Anonymous said...

alaaa.. kau tak pakaikan loceng ke kat dia? takpun pakai laa GPS, senang nak track dia ada mana..

dia mana kenal sangat nama dia, tu yang kau panggil dia buat2 tak dengar..

jiran2 kau tu memang.. suka sangat menculik kucing.. pelik2 ahh diorang..

*loue me* said...

anon: kalau aku pakaikan dia loceng, confirm xsampai sehari..pastu mesti tercabut pasal dia buas dan lasak cam tiger.bapak aku cakap perangai dia cam beruks mak yeh.

amboih! GPS. hebat nau.xmampu aku

tu la aku pelik. langsung xnmpk bayang dh.aku dok usha2 gak kat belakang tp xnmpk.tah kemana la dia.hopefully masih hidup la