*loue me*DIY StuffTipsBeautyStyle & EasyFormspringTwitter

Tuesday, December 1, 2009

Which One..?

Dah lama giler aku tak pernah beli handphone. Last sekali aku beli Motorola Razr (dah selamat duk dalam laci sebab dah rosak. Guna sekejap je). Handphone yang aku guna sekarang adalah Nokia 6230 and Samsung SGH-500. Aku ni takde la giler handphone pun. Selagi boleh pakai, aku pakai. Handphone yang aku guna sekarang adalah handphone zaman tok nadok. Orang suka cakap, "Handphone boleh buat baling anjing". Tapi tak kisah la kan. Janji boleh guna lagi even handphone aku ni dah pekak. Kalau orang call or msg, takde ringtone. Kadang-kadang je kalau angin dia ok, dia berbunyi. So disebabkan tu la, aku rasa aku perlukan handphone baru sekarang ni. Dalam kepala and hati ni, teringin nak pakai Blackberry tapi abang cakap hp tu more for business & data. Iphone pulak tak mampu lagi.. Tapi kalau boleh aku nak handphone yang ada 3G (fine.. ortodox nye aku.. still guna hp yang takde 3G okeh. Kasihan. Hahaha) and camera yang cantik (aku kan giler bergambar.. so sangatla penting ada hp camera yang canggih). Kalau boleh nak juga yang touch screen (now semua pun ade hp touch screen..so takmo la dikatakan out dated tapi touch screen ni takdela necessary pun).

Antara handphone yang jadi pilihan aku adalah:

1) Nokia N97 mini
Yang ni memang superb
Cantik
Touch screen & QWERTY
5.0 MP
Wifi
3G
8GB
A-GPS
Harganya agak mahal la = RM 2350 (Dah boleh beli mini lappy satu. Huhu)


2) Samsung Jet
Tagline: Smarter than smart phone
Yang ni pun cam cool je
Full touch screen
5.0 MP
Wifi
3G
8GB
Takde GPS
Harga pun boleh tahan = RM 1500

3) Nokia N86 8MP
2 way slider
8.0 MP
Wifi
3G
8GB
A-GPS
Harga = RM1700

Sekarang handphone semua dah canggih manggih. Zaman aku dulu takde semua ni.
Hmmm..Agak-agaknya bila la aku boleh dapat handphone baru. Mama aku dah bising tak kasi beli. Dia kata membazir. Ala.. Nak jugak.. Nak jugak! (sambil berangan...)

and ni hp yang aku guna sekarang....

Tadaaa... Nokia tu dah berkhidmat dengan aku bertahun-tahun. Since aku kat PKB (2002 or 2004..tak ingat) lagi. Samsung tu pulak aku amik dari abang aku.

p/s: Kepada yang membaca blog ku ini (kalau ada yang baca lah..), boleh tak bagi cadangan, antara 3 ni mana yang ok eh. Or ada hp yang lagi ok.. I mean harganya affordable (RM1000-1500). Yang penting ada 3G and camera cantik.

12 comments:

KuaLaM KeinDahaN said...

aku ade cadangan.. hp ni still in good condition..
carl zeiss optics 5MP
2-way slider
3G
GPS
wifi
Rm1000
memory card 4GB
ZITRON product!
hehe~ my HP.. ok what? got free gift lg 0o0o0o... pouch N95... ;D

Live.Laugh.Love said...

argh!hp ko aku tamo!xbes!nk yg new one

Tuan Qilaf Ibrahim said...

ha3x...
beli la sony ericsson satio...
gempak giler hp 2...
harga zitron bru rm2250
klaw ap rm1870.....
hu3x...
aq target hp ni....
kui3x....

KuraKuraDiBawahCawanKaca said...

aku xsarankan ahh ko beli samsung.. samsung tak bez!! nape? tah ahh.. aku xsuka samsung.. hahaha.. n97 x seswai ahh ngan ko.. macam utk org berbisnes.. lagipun keypad dia macam susah nak taip.. org bercinte nih kan selalu nak gayut n sms.. nanti patah tulang ko kalau henfon berat2..

cari laa sony ericsson.. takpun kalau nak henfon biasa2 murahan, tapi nampak kiut (d mata aku laa).. nokia express music 5800..

kalau aku, aku suka beli barang mahal terus.. sebab pasni tunggu 5 tahun lak ko nak tukar.. cari laahh yang betul2 menepati citarasa..

iphone takleh.. sebab tak seswai.. ko bukan gune Mac.. mana bleh gune iphone.. hahahahaha.. tapi sebenarnye iphone murah wooo.. cume kalau beli ngan Maxis, terikat ngan kontrak lak..

tapi aku x sarankan lagi iphone 3Gs.. sebab tuh baru first batch.. tunggu lama sikit.. biar apple fix kan mana yang kureng bez.. itu nasihat dari kawan aku si hacker pengguna Mac..

S.U.R.I.A. said...

suria suka lg design samsung!!sangt lawa compare ngn hp lain..yeha..idup samsung!!

Live.Laugh.Love said...

tuan qilaf:cantik gk hp tu eh tp harga lebih kurang n97 je.tapi abg aku xsuggest sony ericson.xtaw nape.

Live.Laugh.Love said...

kura2:nape?samsung batt dia superb kot.until now aku guna, batt samsung still tip top lg.cam nokia batt dia cepat flat dowh.

n97 yg aku suka sbb dia 2 in 1 cuz blh touch screen n ada qwerty. actually, touch screen ni leceh gakla.aku failed guna bf akunye hp(nokia5800).tp teringin.so,kirenye n97 melengkapi ciri2 yg aku nk la.tp mahal(argh!sengal la aku!)

sony abg aku xsuggest.xtaw nape.aku ckap je hp sony, dia geleng kepala.

tu la pasal.. tp mslhnya kalau aku beli mahal sgt, alamatnya mkn pasir la aku.

iphone cam aku xminat sgt.leceh.cuma blhla nk berlagak guna iphone je..confirm mata org yg lalu..terjojol ckit.huhu

anyway, thx for s suggestions.

tah2 aku beli nokia 1120 (tgk nombor siri dh taw.hp murah.hahah)

Live.Laugh.Love said...

suria:cantik gk samsung kan.n harganya affordable.beza antara n97 cuma xde qwerty and xde GPS.n menepati bajetku...argh..poning kepalo den.huhu..btw,tq taw

Tuan Qilaf Ibrahim said...

blackberry curve 8520...
harga:rm1199....
sesuai utk bersosial....
hu3x....
agk menarik hp ni.....
or kau bli mcm aq nye je....
nokia 5800...
pling best aq penah gune....
he3x....
hidup3x nokia....

Live.Laugh.Love said...

tu yg baru release kan.smart jugak kan.tp blh ke beli hp je.bkn kena beli under digi/maxis/celcom ke?ala..nokia bf aku guna.aku xminat sbb aku failed guna hp tu.huhuhu

Tuan Qilaf Ibrahim said...

aq tgk bole je beli...
dlm paper kuar...
tpi kamera just 2 mp je....
hu3x...

Live.Laugh.Love said...

aah..kamera dia sayur ar.2MP je