*loue me*DIY StuffTipsBeautyStyle & EasyFormspringTwitter

Thursday, April 29, 2010

Make Over Hair Band

That day I've promised untuk tunjuk macam mana nak meng'make over' accessories kan. Kalau korang perasan, sekarang ni kan trend pakai hairband yang ada ribbon besar-besar atas kepala (ni mesti sebab terpengaruh dengan citer Gossip Girls kan.. Hee~ Aku pun sama tapi aku tak berapa berani sangat nak pakai yang agak menonjol/bow yang besar. Aku prefer yang kecik-kecik je. Lebih sweet & cute).

 
O mai God! She's so sweet ait?
Blair Waldorf in Gossip Girls
Thanks to Mr Google

Actually untuk buat bow kat hairband tu, aku refer kat this website. Aku baru discovered her blog. Kan bagus kalau dah lama jumpa her blog. Anyway, thanks to her la. She's very creative. Aku suka DIY yang dia buat. So semalam aku pun cuba la lepas balik dari MV & Alamanda. Tak susah pun.. Janji ada duit dengan barang, jalannnn..

Okay.. Tentang step & item yang nak digunakan (for bow), korang boleh refer kat her blog (tengok kat DIY). Kat situ dah ada complete instruction. Plus, step yang ditunjukkan mudah difahami. So, aku cuma tunjuk gambar beserta explaination sikit je la eh..

 
1/2 inch Ribbon  
(Aku terpaksa beli 1 gulung sebab kat kedai tu takde jual per meter. Segulung = RM1.90 je)
            Pink Hairband (Beli kat Chameleon dengan harga RM1.90 gak.Murah kan kan kan?! :))

Ribbon dijahit untuk mencantumkannya (Aku beli ribbon 1 inch, 1m=Rm0.50)
 
Then buat 2 saiz. Satu lebih panjang, satu lebih pendek. Macam gambar kat bawah ni

Cantumkan ia dengan jahit sikit kat bahagian tengah

Pastu picit kat bahagian tengah and jahit sedikit sampai terbentuk bentuk bow

Amik ribbon 1/2 inch & wrap kat bahagian tengah. Tempat yang kita dah jahit tadi. Kira nak cover la jahitan tu. Just guna double sided tape sebab lebih senang (bak kata laman web ni)
So ni la rupanya bila dah siap wrapped

Uhuk uhuk.. Dah macam bagi instruction je kan.. So, mine is pink sebab aku suka warnanya yang sweet and I really loue pink so much (but now ni macam dah terfall in love dengan warna-warna lavender aka purple lak)!!

Untuk bagi nampak menarik lagi, aku tambah bead kat tengah-tengah.. Aku jahit the bead sebab nak bagi kukuh. Kang kalau lekat guna double sided tape je or guna gam, tiba-tiba jatuh masa berjalan, tak ke malu. So rajinkan la sikit untuk menjahit ye.. :)



Untuk 1m ribbon 1 inch tu, aku dapat 2 bow

Bila dah habis buat bow, aku lekat kan la kat hairband guna double sided tape (Saja aku guna double sided sebab nanti kalau dah jemu and nak lekat benda lain, senang. Cabut je. Hopefully masa aku pakai, bow ni tak jatuh). Tapi kalau wanna make it permanent, better guna glue gun or boleh juga jahit (kalau hairband tu dari kain, ok la)

So ni lah hasilnya.. Pink Ribbon Hair Band
Selamat mencuba

p/s: Million thanks to this website.
If korang tak faham tentang step/nak dapatkan material, boleh je drop your comment okeh

6 comments:

::FAIZ FARISH:: said...

Kretif la....

*loue me* said...

ko nk cuba tak?mana taw tingin nk pakai cekak rambut gak

KuraKuraDiBawahCawanKaca said...

comel giler!!

*loue me* said...

comel kan..ko tgk x citer gossip girls ni?aku suka tgk fashion dorang.sangatla 'in'

S.U.R.I.A. said...

nk cnp....nk wat adiah tuk bakal anak2 sedara..hehhe

*loue me* said...

sila2 :)