*loue me*DIY StuffTipsBeautyStyle & EasyFormspringTwitter

Friday, November 5, 2010

Pengalaman.. Err Kira Pertama La..

Korang masih ingat tak pengalaman pertama merangkak? Pengalaman pertama berjalan? Pengalaman pertama menunggang basikal? Pengalaman pertama memakai pad? Dah ape kena mengena pulak..

Dah.. Dah.. Aku bukan nak citer cara-cara memakai pad kat sini tapi aku nak citer pengalaman pertama aku naik flight. Sungguh kasihan kan.. Dah tua-tua bangka tak pernah naik flight. 

Tapi mama cakap masa aku kecik, kami satu family selalu naik flight bila nak balik kampung. Mama cakap lagi masa tu kami sekeluarga tinggal di Kelantan. Bila musim banjir je, terpaksalah kami naik flight untuk pulang ke kampung. Tapi tu masa aku kecik. Mana la aku ingat apa perasaannya bila berada di awan biru.

Bagi orang lain yang dah biasa atau mungkin dah lali naik flight, mungkin tiada apa-apa perasaan lagi. Tapi untuk aku.. First time dapat naik flight pada usia kini, perasaan adalah sangat teruja okay. Alah kalau korang first time naik flight or first time naik bot mewah pun korang akan teruja jugak kan.. kan?

Actually ni adalah salah satu gift from my dad cuz aku dah grad dengan jayanya. tQ so much bapak!! Haih.. Girangnya rasa hati :). 

24/10/10 (Sunday)
Aku dengan mama & adik aku dah siap awal-awal pagi lagi sebab our flight kul 1.40pm. Tapi for sure la kena gi awal ke LCCT. Kitarang naik Air Asia je

Dalam kul 11 lebih kitarang dah gerak dari rumah ke LCCT. Sampai sana around 12+pm. Terus ke kaunter check in. Settle semua.. Lepak-lepak jap kat luar dengan bapak aku. Dalam pukul 1.00pm, kitarang dah nak kena masuk dalam. Then salam & cium bapak. Siap kitarang lambai-lambai lagi poyo macam nak gi Australia takpun New Zealand. Ngah ngah ngah. Padahal gi Penang je pun yang makan masa lebih kurang 50minit. Rasa cam nak tergelak pun ada. Naik bus/kereta takde lak rasa camni. 

Adik aku kat depan kaunter check in




Bapak aku tengah check tiket
Siap dengan payung pink lagi.. Auwww~ 

Then kitarang masuk ke dalam untuk di scan. Masa mama dengan aku, kitarang lepas. Tapi masa adik aku kena scan, 2 kali berbunyi. Mula-mula sebab dia tak keluarkan wallet+hp yang ada dalam poket dia. Pastu bila dah keluarkan pun still berbunyi lagi. Then adik aku buka jacket dia.. Pun berbunyi jugak. Last-last security kat situ terus 'raba-raba' adik aku. Bila clear, baru dia lepaskan. Nak kena raba baru lepas ye. Aku dah tergelak tengok adik aku.

"Mesti ko berdebar kan" - Aku
"Tak ar. Aku tau aku tak wat salah.. Watpe nak takut" - Adik aku. Jawapan nak cool je

Then bila dah masuk ke dalam, kitarang kena tunggu lagi before leh masuk dalam flight. Dalam pukul 1.30pm baru leh masuk flight.
Masa berjalan menuju ke flight

Masa kat dalam flight, aku duk sebelah mama. Adik aku duduk kat belakang aku. Aku sempat lagi snap gambar adik aku walaupun dah tahu kena off hp. Takpe la kot. Kapal terbang bukan nak berlepas lagi pun.

Poyo-poyo nye muka

Then dalam pukul 1.40pm, flight attendant (FA) dah cakap-cakap apa yang patut. Pastu dok tunjuk demo, serious time ni aku rasa nak tergelak. Muka FA tu ketat je. Muka bosan. Yerla.. Everytime pun kena wat demo tu, mana tak bosan. Mujur dia lawa. Dahla nama sama dengan nama aku. Motif?? Hehehe.. Oh ya.. Telinga dia pun sama dengan aku gak eh. Ni memang tak boleh blah. Sampaikan mama aku cakap, "Agaknya yang nama macam awak ni memang telinga macam tu kot". Uwaaa!!! Statement kejam tu mama. Mira nama lain dengan kakak tapi telinga dia sama macam kakak, ape citer?? Hehehe

Walaupun ramai cakap FA AA tak lawa, tapi yang sorang ni yang nama sama dengan nama aku memang lawa. Dengan putihnya.. Hidung mancung. Rambut blonde. Muka bersih giler. Aku bukan lesbo okay. Ada lagi dua FA, yang tu memang tak lawa. Sorang tua.. Sorang lagi muda tak lawa. Sedap aku mengata. Tapi tak kisahla. Tak penting pun..

Masa flight dah nak take off, mama jadi tukang penterjemah keadaan kat aku.

"Ni dia pusing dulu sebab pasni nak take off"
"Ni jap lagi bila flight nak take off, rasa gayat sikit"

Bla bla bla bla bla bla....

OK fine mama.. Anakmu adalah sangat jakun. Dan mama saja menambahkan lagi kejakunan ku itu. Sampai aku tergelak kecik, tapi aku cover la. Mujur mama tak perasan.

Then bila flight tu dah nak take off, aku bayangkan cam kitarang ada kat atas bangunan 20 tingkat. Pastu lari laju-laju, dan TERJUN. Sempat lagi berimaginasi. But in reality, flight tu bergerak lajuuuuuuuu dan akhirnya TERBANG!!!!

Weee~ Aku pun pandang ke bawah. Nampak atap-atap rumah yang makin mengecil. Nampak geography kawasan Sepang. Macam gambaran satelit yang kita boleh dapat kat Google Earth. Menarik

Contoh macam ni la
Credit: Mr Google

"Jap lagi stewardess ni dok tolak troli la menjual. Mama tengok kalau pramugari AA dah cam 2 in 1. Stewardess pun dia.. Salesgirl pun dia" - Mama

Hahaha.. Aku pernah dengar pasal ni and memang betul pun. Tapi kan masa FA ni nak agih-agihkan makanan+minuman, berlaku satu kekecohan antara stewardess dengan sorang makcik Cina. 

Kiranya yang aku faham, makcik tu tanya kenapa makanan yang dia order tak ada? Pastu dia tanya lagi sama ada makanan suami dia ada ke takde. Then stewardess muka tua tu explain something tapi aku tak berapa dengar dia cakap apa sebab dia cakap slow je. Yang makcik ni punya suara tak yah citer la. Satu flight pun dengar. Pastu makcik tu marah-marah. Then stewardess tu cam dah malas nak layan, dia jawab, "Sorry.. Im in hurry". Fuhhh.. Berasap la makcik tu. Yang stewardess ni dah suruh kawan dia lagi sorang tarik cepat-cepat troli makanan. Muka stewardess tu memang tengah menahan amarah. Yang makcik tu menghangatkan lagi keadaan, "What's her name? I want to know her name!"

Pastu yang FA lawa dengan steward cuba tenangkan makcik tu. Tapi dengan dorang-dorang sekali kena sembur. 

"She's so rude to me and she didnt apologize to me. I want to know her name!!!" - Teriak makcik tu

Terus yang FA muka tua tu datang kat makcik tu and cakap, "I did say sorry to you". "No you dont and you are so rude to me! You supposed not to say you're in hurry. It's your job and your fault. Not my fault". Betul gak apa yang makcik tu cakap. Walau apa pun, customer always right. Tapi tak perlu berteriak macam orang gila. Then FA tu cakap sorry lagi tapi dibalas dengan bebelan+teriakan.. Terus FA tu ke belakang balik. Aku nampak mulut FA tu cam mencarut cakap ba alif ba ya. 

Pastu FA lawa yang nama sama macam aku, saja nak mention 1000 kali dengan steward tu try handle.. Lama-lama baru makcik tu senyap sikit. Giler kecoh makcik ni. Padahal aku rasa kalau nak makan pun bukannya sempat sebab flight 50min je. Bukan 2-3jam. Minah saleh sebelah mama aku minum air kopi pun tak habis. Ni kan pula nak makan nasi. Tah pape la. Wat malu je.

Sebenarnya makcik ni dari mula masuk flight lagi dia dok menyembang je keje. Aku tak kisahla dia nak sembang ke apa tapi dia cakap tu memang kuat. Macam flight tu dia yang punya. Tension gila aku dengar. Takde ketenteraman langsung.

Pas dari insiden tu, makcik tu dok perli-perli pasal AA. Dia cakap AA tak bagus la. Bad service. Always delay. Ruang dalam AA sempit kalau compare dengan MAS. Pasal ruang sempit, tu memang betul but in the first place, kalau MAS tu best and bagus, apsal dia naik AA gak? Kalau camtu, apasal ko tak naik MAS. Itu yang aku tak faham. Kalau bajet kaya giler, pi la naik MAS tu. Tak yah nak complain pulak pasal segala benda. Dah ko bayar murah, terima la seadanya. Eh eh.. Aku lak yang emo. Tapi aku menyampah giler dengan makcik tu sebab dia takde manners and kolot and bajet kaya. Tak suka dengan orang yang macam ni.

Around 2.15pm aku dah sampai area Penang sebab aku dah nampak Jambatan Pulau Pinang.. Nampak Queensbay Mall. Kiranya masa tu kitarang memang betul-betul atas lautan. Buatnya flight tu tut tut.. Oh tidak! Aku dahla tak pandai berenang. Nehi nehi! Then bila flight dah cam nak mendarat, tiba-tiba aku perasan flight tu cam terbang sekali lagi. Aku cam pelik pulak sebab supposed flight tu dah ada atas landasan la. Tiba-tiba kitarang makin menjauh. Pastu dengar kapten Rodrigo (pilot) cakap ada masalah angin, so dorang terpaksa pusing balik. Dah aku nampak Jambatan PP for 2nd time. But this time memang betul-betul dia landing.

Tapi masa flight nak take off, my mum sekali lagi menjadi tukang penterjermah..


"Ni jap lagi masa flight nak take off ni, flight akan terhentak sikit. Baik awak angkat punggung" - Mama


Aku diam je la. Dalam hati berdebar-debar dah. Eh tapi perlu ke angkat punggung? Ke mama saja nak kenakan aku. Saja nak kasi aku cuak. Pastu aku diam-diam je kat atas kerusi.


Dummm!! Srrrtttttttttt!! Bunyi tayar bersentuhan dengan landasan.. 


Opocot mak kau meletup!! Eh tapi mujur tu semua dalam hati je. Tak terluah di bibir pun ye. Mujur... Mujur aku tak melatah betul-betul. Mujur leh control. Kalau tak, confirm nampak aku kampung giler. Lagi kampung dari makcik tadi.. 

Phewww.. Alhamdulillah.. Akhirnya aku sampai di bumi Penang dengan selamat. So tu lah pengalaman pertama aku menaiki kapal terbang di usia sekarang. Macam-macam hal yang terjadi. But overall, aku tak sukala. Tah kenapa aku rasa cam pening-pening je naik flight. Sayur kan. Adakah sebab first time maka badan sedikit terkejut? Yang aku suka cuma jangka masa yang sekejap. Kalau naik bus from KL-Penang amik masa dalam 4-5jam. tapi naik flight 50mins je. Tapi pape pun, tak sabar nak tunggu next year pulak :). Nanti aku kaji lagi

Ni masa turun dari flight. Dah sampai kat Penang Airport
Buruknye muka aku sebab amik gambar masa berjalan+rasa takut kena sound dari sesiapa
And ni je la gambar yang aku ada. Kejam tul adik aku cuz tak amik gambar aku. Gambar dia je yang banyak. Tak aci!!!

Masa nak turun dari flight, aku saja membusy body kan diri nak tengok rupa makcik tadi. Memandangkan dia duduk di seat depan sekali, dapatla aku tengok muka dia cuz aku turun dulu. Oh oh oh.. Makcik tu memang bergaya giler macam ala-ala datin yang konon class la. Dengan sunglass nye, serious tak faham kenapa dia nak kena pakai sunglass.. Ada matahari kah di dalam flight?. 


Pastu aku pun berjalan keluar dari flight. Dah sampai Penang Airport, mama and adik aku nak gi toilet jap. Aku lak lepak kat luar. Tiba-tiba makcik kecoh ni lalu bersama kawannya mungkin and her husband. Yang kawan makcik kecoh ni vogue gakla. Pakai seluar warna striking pink bersama kasut striking pink. Aku dok bantai gelak sorang-sorang masa aku nampak dorang bertiga. Ish ish ish.. Walau aku peminat setia warna pink, aku tak sanggup la nak pakai semuanya berwarna pink. Tak sesuai okay. Dah la dah tua. Maybe umur dia around 40-50+. Memang vogue habis la makcik tu. Ok dah! Tak baik mengata banyak-banyak

Okay.. Joyah dah selesai berjoyah. Hope Uya suka cuz dia cakap dia rindu nak dengar Joyah ni membebel :))

p/s: Dah cam wat karangan-Bahasa Melayu-yang mungkin-dapat-D-sebab-mixed-with-English.
p/s: Yang berwarna merah adalah tambahan.. Terlupa nak bercerita pasal flight nak take off+kejadian selepas tu. Mujur baca entry di blog Syira mengenai her 1st time experience naik flight gak :)

12 comments:

E K A said...

reen,masa 1st time eka land kat png dulu eka takut gak.sbb eka tertido sblm tu.suddenly nmpk flight menjunam ke bawah yg laut membiru.eh kapal terbang ni nak terhempas ke.mmg cuak gila.siap berdaya imaginasi lagi,dah la tak reti berenang wat ada jaws mati kat situ gak.bila dah lama, baru paham,sum more landasan dia mmg kat area laut gak kan...

*loue me* said...

eka:mesti cuak time tu kan..reen pun sama gk.dhla 1st time.. tiba2 flight xjadi mendarat pulak.saje je..

hahaha..lawak la eka ni.tergelak reen baca.blh lak dok bayang pasal ikan jaws

Syira ITIK KEJ♥M said...

HAHAHAHA bajet abes makcik tuh. flight 50 minit pun nak order nasik bagai, hahaha

*take off paling best!!!*

KuraKuraDiBawahCawanKaca said...

Weiiiii weiiiii ape kaitan ngan telinga aku?? Aku x capang mcm ko.

Mcm siot je makcik tuh. Sepak bontot kang!!

S.U.R.I.A. said...

uya tu sapa??muahhahha...
wah..snok tul dia.....
ada ole2 tuk uya!???hahhaha

*loue me* said...

syira:tau xpe.xsuka tul dgn org berlagak+bajet mcm makcik tu..haha.. tau xpe.mujur i xmenjerit sbb terkejut.kalau x, confirm malu

*loue me* said...

kura:ewah2..wat2 tanya lak apa kaitan.amat bersangkut paut ok

sila la sepak.aku org pertama nk gelak kat makcik tu

*loue me* said...

suria:ala..uya..dia pn blogger gk tau ;p

anita_hanapiah said...

bila bc reen pny pengalaman sama mcm en somi 1st time nek flight...mcm2 yg ditanya...hehehe...

*loue me* said...

nita:huhu..tu la..reen pn sama.1st time la katakan

eMMe said...

reen, sori lmbt comment, nak comment gak walau pun lewat, my 1st experience naik flght masa gi Langkawi tahun tak ingat la, araound 2004 i think, mase tu gi dgn makcik satu opis, mase nak landing, mE pegang tangan mak mah, coz rasa cam seram je rasa nak touch down tuu...dup dap2 gak la jantung berdebar, hahaha...maklumlah, name pun 1st kan...hahaha....

*loue me* said...

emme: berdebar kn masa nk landing tu.nasib baik la reen xmenjerit.kalau x, sure malu giler.huhu