*loue me*DIY StuffTipsBeautyStyle & EasyFormspringTwitter

Tuesday, July 27, 2010

Thank You So Much!

Korang pernah tak masa kecil-kecil dulu, time bulan puasa.. 

"Sapa dapat puasa penuh tahun ni, dapat duit raya. Kalau tak, dapat sikit je." - Parents

Tapi kalau aku dah tak boleh puasa penuh pun.. Aku akan bodek bapak aku untuk bagi sama rata dengan adik beradik aku yang lain. Aku selalu gunakan kuasa sebagai the only princess in the family. Hehehe


Dari kecik lagi, parents aku suka bagi ganjaran bila kitarang berjaya buat sesuatu. Macam bapak aku dia lebih suka bagi duit sebab dia tak pandai nak pilih barang. Kalau mama pulak dia lebih suka bagi barang.

Aku ingat lagi, masa aku berjaya genggam sijil & diploma. Aku tak ingat yang mana satu.. Bapak aku kasi duit & card credit untuk shopping. Dia cakap tu sebagai ganjaran sebab aku grad dengan result yang memberangsangkan. Time tu memang mata aku pun terus bertukar jadi $$$$ la. Giler ko tak teruja. Tak pernah guna kad kredit kot. Lagipun time tu umur aku baru berapa. Nak merasa guna kad kredit, memang tak ar kan. Walaupun aku tau yang kad kredit tu memerlukan sign pemilik kad sendiri, tapi aku selamba badak je guna. Siap sign guna nama aku lagi. Hahahaha.. Mujur lepas.

Tapi baru nak feeling-feeling kaya, tiba-tiba masa nak guna kat MNG Isetan KLCC, cashier tu rajin terlebih pergi check sapa pemilik kad. Owh.. Time tu aku rasa memang syaiton ar si cashier tu.  Dahla duit kat tangan dah habis. Time tu memang gabra giler. Memang dem habis la kan kalau tak mampu nak bayar. Dahla yang beratur belakang aku ramai. Malu la weh kalau tak mampu bayar. Mujur la ada adik aku yang selalu 'kaya'. Boleh dia tolong bayarkan.. Huhuhu

Lagi satu, bapak aku ni orangnya sangat mementingkan pelajaran anak-anak. Dia sanggup berhabis kalau pasal anak nak belajar. Masa dia belum pencen, mintakla apa je.. Asalkan benda tu ada sangkut paut dengan bab pelajaran, confirm dia sediakan.

"Bapak! Orang nak guna laptop. Susahla nak wat assignment" - Aku
"Nanti kita beli" - Bapak

Tak lama lepas tu, confirm aku dapat lappy.

"Bapak! Ni nanti orang nak guna kamera. Sem akhir ni banyak kerja luar. So kena amik gambar" - Aku
"Nanti kita gi tengok. Bila ada PC fair?" - Bapak

Time tu bapak dah pencen dah pun. Faham-faham je la. Duit pencen banyak mana la sangat. Tapi bapak sedaya upaya sediakan juga. Asalkan dia dengar benda tu nak digunakan untuk pelajaran.. Mesti dia ada kan jugak. Tu la hebatnya bapak. Takkan terbalas jasanya.

Time aku tengah praktikal, praktikal aku takde pointer. hanya lulus atau gagal je. so aku dah tau aku grad class ape.. Tiba-tiba aku dikejutkan dengan hadiah handphone sebagai tanda aku berjaya habiskan degree. 

Then bila aku gi amik transkrip kat U aritu dan balik aku tunjuk kat parents aku, dorang keep saying "Jangan risau. Mesti ada sesuatu untuk awak". Padahal aku tak fikir apa pun. Dapat handphone tu pun dah cukup bersyukur giler dah. Bagi aku bila tengok dorang happy dengan kejayaan aku, priceless okay. Aku sedar yang aku bukan anak orang kaya pun. Kami hidup bersederhana je. And bila bapak dah pencen.. Lagi la aku tak demand apa-apa.

Tambahan aku bukannya dapat 1st class pun. Just 2nd class upper je. Tapi dorang punyala happy. Terdetik kat hati kalau la aku dapat 1st class, macam mana la agaknya reaksi dorang kan. Haih menyesal tiba-tiba.

So semalam (21/07/10).. Mama panggil aku.. Time tu aku kat dapur tengah simpan barang dapur. Baru balik dari beli barang dapur.

"Kakak! Mai sini jap" - Mama
"Ape?" - Aku
"Sini la" - Mama

Bila aku ke ruang tamu je.. Aku tengok bapak dok kipas 'sesuatu'. Daripada keletihan dok simpan barang, terus jadi energetic bila nampak 'sesuatu' kat tangan bapak, tak senonoh kan aku. Baru tadi cakap tak kisah. Tapi bak kata orang.. Rezeki jangan ditolak. Hehehe

"Huish! Panasnya" - Bapak (sambil dok mengipas lagi)
"Sayang bapak dulu" - Mama

Aku pun terus pergi kat bapak and cium kedua belah pipi dia.

"Tima kasih bapak" - Aku
"Nanti boleh beli kasut. Kasut awak tu tak cukup. Boleh tambah koleksi" - Bapak

Oh thanks for the suggestion bapak. What a great idea! 
Eh.. Okay fine.. Bapak perli aku sebenarnya. Full stop.

Then bila aku dok baring kat atas lantai sambil tengok drama Cinta & Anugerah, tiba-tiba mama pulak datang kat aku dengan sekotak harta karun yang comel.

"Congratulations!" - Mama sambil cium dahi aku

Imma gold digger

Okay dah.. Tiba-tiba rasa nak menangis pulak. Terharu giler kot. Macam-macam kejutan yang aku dapat. Tapi aku sempat lagi melawak.

"Ni harta pusaka ke apa?" - Aku (takde insuran kan aku)

Apa taknya.. Siap dalam bekas harta karun lagi.

"Baru beli la. Kalau beli benda macam ni, last forever" - Mama

Walaupun hadiah mama agak, ermm dewasa I guess. Yela.. Pakai barang kemas, not my thingy. Aku hanya pakai kalau nak gi kenduri je. Tapi harganya dah boleh beli sebijik mini lappy doe. 

Pape pun aku bersyukur sangat sebab dikurniakan mama dan bapak sebagai parents aku. Walau harta segunung pun, belum mampu dapat membalas jasa dan pengorbanan dorang terhadap anak-anak.

I love you so much BAPAK & MAMA!

4 comments:

KuraKuraDiBawahCawanKaca said...

ohh ohhh sedih sediiihh nok teriok.. aku anak yatim.. bapak takde time umur 3 tahun.. mami aku? huhhh.. tak pernah tanya pun pointer aku dapat berapa.. uwaaaaa..

mujur aku pompuan jiwa kental

S.U.R.I.A. said...

ush..jeles tau i nyah....

*loue me* said...

kura:alaa..jgnla sdih sayam..ko kn dh keje skrg ni.dh mampu nk beli apa yg ko nk.walaupun mami ko xpnh tanya pointer brp..tp tgkla.ko dh kira berjaya sbb dh berkerjaya.unlike me..penganggur terhormat.masa dpn masih samar2 lg

*loue me* said...

suria:alaa nyah.jgn la camtu.
apa kata bg parents u baca entry ni.mana tau kot2 terbuka pintu hati dorang.hehe..tp semua ni apa la sgt kalau nk dicompare dgn pengorbanan parents kita kan.harta dunia je semua ni (wah..pandainye aku berkata-kata)